Ракети великої дальності: Великобританія та США обговорюють питання їх використання

🇬🇧Великобританія
🔹Як пише The Times, британські міністри «за лаштунками» переконують союзників дозволити Україні використовувати надані їй крилаті ракети Storm Shadow для завдання ударів по території Росії. Ці ракети є спільною розробкою Великої Британії та Франції, яка не давала згоди на удари по російській території.

🔹Новий прем’єр-міністр Великобританії Кір Стармер зазначив лише, що передані Києву ракети повинні використовуватися відповідно до міжнародного гуманітарного права. Пізніше The Daily Telegraph писала, що Лондон не дозволив Києву застосовувати Storm Shadow під час атаки на Курську область.

🔹Дальність ракети Storm Shadow складає 250 км, що втричі більше, ніж у ракет, які Україна застосовувала досі, зазначає The Times.

🇺🇸США
🔹Джо Байден «відкритий» для передачі Україні крилатих ракет великої дальності Joint Air-to-Surface Standoff Missile (JASSM), які можна запускати з наданих Києву F-16, пише Politico. Наявність таких ракет в арсеналі дозволить українським військовим вражати цілі близько 400 кілометрів, зазначає видання.

🔹Готовність Білого дому надати Києву JASSM з’явилася на тлі операції у Курській області.

🔹 Остаточне рішення про постачання даних ракет не прийнято, але, за словами одного з чиновників адміністрації Байдена, Білий дім зараз опрацьовує складні деталі цього питання.

🇨🇦Канада
🔹Канада тим часом заявила, що не стане географічно обмежувати Україну у використанні переданої зброї.

“Українці найкраще знають, як захищати свою батьківщину, і ми повністю підтримуємо їхні зусилля”, – заявила прес-секретар Міністерства оборони Канади Андре-Анн Пулен.

🔹Канада передала Україні вісім танків Leopard 2A4, кілька десятків броньованих машин бойової підтримки та сотні броньованих патрульних машин, а також кілька гаубиць М-777.